login poggio broker
logo poggio brokers

Beleggen in tak 23 is niet enkel weggelegd voor waaghalzen. Lees hier waarom niet!

Je spaarrekening doet je eerder geld verliezen dan winnen.
Met een tak 23-verzekering kan je beleggen in fondsen en zo uitzicht krijgen op een hoger rendement.
Maar is zo’n tak 23-polis enkel iets voor avonturiers of supervermogende mensen?
Neen, je beschikt over heel wat mogelijkheden om het beleggingsrisico te beperken en jouw spaargeld te laten renderen.

Als je premies stort in een tak 23-verzekering, dan hangt het rendement af van de onderliggende fondsen. Doen die het goed, dan boek jij een mooie opbrengst. Maar scoren de fondsen eerder zwak, of daalt hun waarde, dan zijn de resultaten navenant. Dat laatste is nu eenmaal het risico dat je loopt als je investeert in fondsen.
Toch kan je dit beleggingsrisico op verschillende manieren inperken!

- Je makelaar bepaalt samen met jou je beleggingsprofiel. Hij zal je vervolgens een voorstel bezorgen dat aansluit bij jouw profiel. Ben je van nature een defensieve belegger, dan zal je ook een voorstel krijgen dat weinig risico inhoudt.
- Elk fonds heeft een bepaalde risicoklasse, gaande van 1 tot 7. Hoe lager het cijfer, des te lager het risicoprofiel van het fonds.
- Je doet er goed aan om je investering te spreiden over meerdere beleggingsfondsen. Daarbij kan je een onderscheid maken naar regio waarin de fondsen investeren, sectoren, activaklassen (aandelen, obligaties, cash …) … Zo spreid je ook het eventuele risico. Als één fonds het niet goed doet, dan hoeft dit geen ramp te betekenen voor je totaalrendement.
 Je hoeft ook niet meteen een groot bedrag te investeren in één keer. Je kan gerust kiezen voor regelmatige, kleinere stortingen. Deze bieden je een belangrijk voordeel als de koers van het fonds daalt: zo koop je de volgende keer immers een stuk goedkoper in en krijg je meer eenheden voor je geld. Zo verhoog je jouw winstpotentieel.
- Je kan extra beleggingsopties inbouwen in jouw tak 23-oplossing. Voorbeelden hiervan zijn een stop loss (zodra de koers van een fonds te sterk daalt, wordt er verkocht) of een winstbescherming (als de koers van een fonds sterk stijgt, dan wordt jouw winst vastgeklikt). 

Heb je hierover nog vragen? Neem contact op met je makelaar!

Terug naar overzicht