login poggio broker
logo poggio brokers

Het Vrijwillig Aanvullend Pensioen voor Werknemers komt eraan: wat is dit?

Werknemers die via hun werkgever een groepsverzekering, pensioenfonds of sectorpensioen genieten, bouwen zo een aanvullend bedrijfspensioen op. Wie geen groepsverzekering of (sector)pensioenfonds heeft, kan binnenkort een beroep doen op het Vrij Aanvullend Pensioen voor Werknemers (VAPW). Het zou concreet gaan om 25 tot 30% van de loontrekkenden. Maar wat houdt dit precies in?

Het VAPW maakt deel uit van het Zomerakkoord. Hierbij gaat het initiatief uit van de werknemer, die aan zijn werkgever vraagt om een deel van zijn nettoloon in te houden en te storten in een pensioenplan. Maximaal gaat het om 1.600 euro of 3% van het brutojaarloon. De werkgever betaalt geen bijdragen. Belangrijk is verder dat de werknemer te allen tijde kan beslissen om niet langer een deel van zijn of haar loon door te storten naar de pensioeninstelling.

Fiscaal en parafiscaal
De fiscale en parafiscale behandeling is identiek aan de andere pensioenplannen van de tweede pijler. Dit betekent dat er geen RSZ-werknemersbijdragen verschuldigd zijn en dat de bijdragen een belastingvoordeel van 30% (+ gemeentelijke opcentiemen) opleveren in de personenbelasting. Er wordt ook een premietaks van 4,4% geheven. Ook de eindbelasting zal gelijk zijn aan deze van groepsverzekeringen.

VAPW: geen rendementsgarantie
Een groot verschil met de andere tweedepijlerpensioenen is het feit dat er voor het VAPW geen rendementsgarantie geldt. De werknemer kan kiezen voor een pensioenplan met een vast rendement (tak 21) of gelinkt aan beleggingsfondsen (tak 23).

Eenmaal je het voorstel van je makelaar op zak hebt, kan je perfect de vergelijking maken met de offerte van je bank. Zo kan je tot op de eurocent berekenen welke combinatie voor jou het voordeligst uitvalt. 

Terug naar overzicht