login poggio broker
logo poggio brokers

Investeren in vastgoed via jouw pensioenplan: hoe doe je dat?

Als zelfstandige kan je via je pensioenplan een vastgoedproject financieren. Dat kan zowel met een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ), Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ) als met een individuele pensioentoezegging (IPT). Hoe gaat dit precies in zijn werk? En waarop moet je letten?

Ben je zinnens om vastgoed te kopen, bouwen of verbouwen, en is het betrokken pand gelegen binnen de Europese Economische Ruimte (dat is de EU + Liechtenstein, Noorwegen, en IJsland), dan kan je daarvoor je pensioenplan aanwenden.
Dat kan op 3 manieren: - via een voorschot, door een inpandgave of via de combinatie van een IPT en een bulletkrediet.

Voorschot op je pensioenplan
Je kan een voorschot op de reserve van je pensioenplan opvragen.
Vaak is dit beperkt tot een bepaald percentage, bijvoorbeeld 60% van de opgebouwde reserve. Wordt het betrokken pand verkocht, dan moet je het voorschot wel terugbetalen. Waarom is dit interessant?
- Je krijgt het geld vrijwel meteen op je rekening gestort. Zo kan je jouw pensioenplan nu al benutten en hoef je niet te wachten tot je wettelijke pensioenleeftijd.
- Je hoeft niet langs te gaan bij een notaris hiervoor.
- Je mag het nadien terugbetalen, maar dat hoeft niet (zolang je eigenaar blijft).

Inpandgave van je pensioenplan
Een tweede mogelijkheid bestaat erin dat je jouw pensioenplan in pand geeft aan een kredietinstelling.
Met je eindkapitaal wordt het krediet dan terugbetaald. Omdat je hierbij tussentijds wel intresten op moet betalen, is dit een optie die vooral gekozen wordt als je pensioenplan maar enkele jaren meer zal lopen. Met andere woorden, als je de 50 of zelfs 55 gepasseerd bent. Combinatie IPT en bulletkrediet
Wat moet je dan concreet doen?
- Je onderschrijft een bulletkrediet voor de aankoop, bouw of verbouwing van een huis of appartement.
 Je hebt een IPT. Het bulletkrediet wordt op de eindvervaldag in één keer terugbetaald via jouw IPT. Tussentijds betaal jij louter intresten op het ontleende kapitaal en blijft je vennootschap de IPT-premies storten. Welke voordelen biedt dit voor jou?
- Je vennootschap betaalt de premies en kan ze aftrekken als beroepskost. - Wij kunnen zowel jouw krediet als je IPT in orde brengen.
- Omdat je enkel intresten betaalt, is dit een erg interessante financiering.
- Je kan je pensioenplan nu al benutten.

Wil je meer weten?
Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw makelaar

Terug naar overzicht