login poggio broker
logo poggio brokers

Zelfstandige zonder vennootschap: kies je best voor een VAPZ, een POZ of voor beide?

Als zelfstandige moet je zelf voor je pensioen zorgen, zo luidt het cliché. Klopt natuurlijk, maar investeer je dan als zelfstandige zonder vennootschap best in een Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ) of in een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ)? Of doe je er goed aan om beide te combineren?

Een VAPZ is sowieso een interessante oplossing om te sparen voor een aanvullend pensioen. Je betaalt dankzij je VAPZ minder belastingen én minder sociale bijdragen. Op die manier verdien je een belangrijk deel van je premies meteen terug via je belastingaangifte. En bovendien spaar je voor een appeltje voor de dorst. 

Fiscaal is een VAPZ interessanter
Een VAPZ heeft ook enkele belangrijke voordelen in vergelijking met een POZ. Zo is het belastingvoordeel op een VAPZ beduidend groter dan bij een POZ. Bij een VAPZ geniet je een fiscale bonus tegen de marginale aanslagvoet, terwijl dat bij de POZ 30% is.

Bij een POZ heb je meer beleggingsopties
Betekent dit dat een VAPZ altijd te verkiezen valt boven een POZ? Neen, want bij een POZ heb je wat meer mogelijkheden op beleggingsvlak. Zo kan je bij een POZ investeren in tak 23, wat inhoudt dat je rendement afhangt van de resultaten van één of meerdere onderliggende beleggingsfondsen. Zo krijg je uitzicht op een hoger rendement dan in tak 21, waarin je een gegarandeerd rendement krijgt. 

Bij een VAPZ kan je niet kiezen voor tak 23, maar is het altijd tak 21. Gelet op de lage rentestanden is de kans dus reëel dat je via een POZ een hoger rendement behaalt dan via een VAPZ. Maar garanties zijn er op dit vlak niet.

Combineren?
Tuurlijk, dat kan perfect. Zo kan je fiscaal optimaliseren via een VAPZ en dan nog wat aanvullen met een POZ, als je voldoende financiële ruimte hebt. Wel moet je rekening houden met de 80%-regel! U makelaar kan je hierbij helpen. 

Terug naar overzicht